Venture Media.nl - uw gids naar venture capital

Nieuws   |  VC Gids   |  VC Stappenplan   |  VC Ranking   |  VC Businessplan   |  VC Begrippen   |  VC Markt   | 
Lezing Informal Investors   |  Lezing Waagkapitaal   |  Boeken Overzicht   |  Boeken Shop   |  Reageer   | 

Business angels


Business angels vormen een type investeerder die zich van andere investeerders vooral in twee opzichten onderscheidt.

Ten eerste door de persoonlijke benadering. Bij business angels gaat het altijd om vermogende particulieren die hun eigen geld in een bedrijf steken. Business angels, in de Verenigde Staten vaak angel investors genoemd, zijn vaak zelf ondernemer of ondernemer geweest. Ze stellen naast hun kapitaal ook hun ervaring en netwerk aan de kapitaalzoeker ter beschikking. Dat is althans de theorie. In de praktijk is het de taak van de kapitaalzoekende ondernemer om te ontdekken met welk type investeerder hij te maken heeft.

Business angels: de rol van intuïtie

Net als beheerders van venture capital-fondsen, vinden business angels een business plan belangrijk om een kapitaalverzoek te kunnen beoordelen. Bij de uiteindelijke afweging laten business angels echter ook een inschatting van de persoon van de ondernemer meewegen.

Business angels: toezicht op investeringen

Business angels hebben ook een andere manier om toezicht op hun investeringen te houden. Ze hebben de neiging te investeren in bedrijven op niet meer dan 1 of 2 uur afstand om zo een goed zicht te kunnen houden en gemakkelijker te kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Business angels: hoogte van bedragen

In de tweede plaats onderscheiden business angels zich door de hoogte van de bedragen die zij investeren. Die zijn in de regel kleiner dan de investeringen die door institutionele venture capital maatschappijen ter beschikking worden gesteld. Deze investeerders werken altijd met geld van derden, terwijl business angels met eigen geld werken.

Business angels: variatie

Het is belangrijk te beseffen dat er veel onderlinge variatie bestaat tussen de business angels. In tegenstelling tot wat de mythe beweert, zijn niet alle business angels ervaren ondernemers. Zo bestaan er:

Type 1. Business angels die geen ervaren ondernemers zijn, maar investeren met familiekapitaal of met geld dat afkomstig is van de verkoop van aandelen op de beurs.

Type 2. Business angels die ervaren ondernemers zijn, maar niet de cruciale start-up fase hebben meegemaakt van het bedrijf dat ze hebben verkocht.

Type 3. Business angels die het bedrijf hebben verkocht dat ze zelf hebben opgestart. Dit laatste type is voor een kapitaalzoekende ondernemer de meest interessante.

Belangrijk is het te beseffen dat aan het werken met deze business angels voor ondernemers voor een kapitaalzoeker dus ook duidelijke risico's zijn verbonden. Het is de taak van de ondernemer deze goed in te schatten en er een oplossing voor te vinden.

Business angels: verschil met venture capital

Vaak wordt in literatuur en discussies over investeerders een onderscheid gemaakt tussen business angels en venture capitalists. In de praktijk zijn er geen duidelijke verschillen. Zo wijst de definitie van het Engelse begrip venture al naar ondernemerschap. Business angels zijn een vorm van venture capital.

Business angels in de Venture Capital Gids

De Venture Capital Gids biedt een overzicht van de beste 100 Nederlandse verstrekkers van risicokapitaal, ook wel durfkapitaal genoemd, geselecteerd aan de hand van onze ranking-methodiek. In de gids zijn ook meer dan 10 netwerken van business angels opgenomen.

Door de jaren heen scoren de business angels-netwerken vrij hoog in onze ranking-methodiek, vooral door de toegevoegde waarde die ze de ondernemer bieden.Business angels is een terugkerend begrip in de Venture Capital-wereld.

Business


Bestel hier ons handige naslagwerk met de belangrijkste Venture Capital Begrippen.

Uw steun en toeverlaat tijdens gesprekken met investeerders.

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. Exclusieve info over Nederlandse deals.

2. Unieke achtergronden en tips over investeerders en business modellen.

3. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen voor leden.

4. Community 1600+ leden.
    Afmelden altijd mogelijk.Business angels: meer over de typologie

Hierboven werd een typologie gemaakt van business angels. We werken deze hier verder uit.

1. Type 1 Business angels die niet de ervaring van het ondernemerschap hebben, maar investeren met familiekapitaal, met geld afkomstig van de verkoop van aandelen op de beurs of met geld uit een omvangrijke ontslagvergoeding.

De belangrijkste toegevoegde waarde van dit type business angels bestaat uit de inbreng van kapitaal. Uiteraard kunnen deze business angels ook ervaring inbrengen vanuit de discipline waarin ze hebben gewerkt, zoals marketing of een financiële functie. Voor de ondernemer is het belangrijk om bij deze business angels kritische kanttekeningen te zetten aangaande de expertise met het ondernemen zelf. De zakelijke expertise is immers niet ontleend aan het voor eigen rekening en risico opbouwen van een bedrijf. Vooral in de cruciale startfase zullen deze business angels minder inhoudelijke en emotionele ondersteuning aan de ondernemer kunnen bieden dan misschien vereist is.

2. Type 2 Business angels zijn ervaren ondernemers, maar hebben niet de start-up fase meegemaakt van het bedrijf dat ze hebben verkocht.

Dit type business angels heeft meer te bieden. De toegevoegde waarde bestaat uit een mix van kapitaal, een netwerk en doorgaans een hoge mate van creativiteit en probleemoplossend vermogen. Net als bij het vorige type, kan de toegevoegde waarde voor een start-up teleurstellend zijn. Maar deze business angels kunnen grote inhoudelijke toegevoegde waarde hebben voor bedrijven die de pioniersfase achter de rug hebben.

3. Type 3 Business angels die hun kapitaal hebben vergaard door de verkoop van het bedrijf dat ze zelf hebben opgestart. Dit type is voor een kapitaalzoekende ondernemer de meest interessante.

Dit type investeerder heeft doorgaans een extreem hoge toegevoegde waarde. Het gaat om business angels die letterlijk alle fasen van business development van een bedrijf hebben meegemaakt, van de start tot en met de exit. Dit type investeerder kan naast kapitaal en een netwerk, ook een groot probleemoplossend vermogen (creativiteit) en sterke inhoudelijke en mentale coaching inbrengen.

Business angels: andere typologieën

Bovenstaande is slechts één mogelijke typologie van business angels. Er zijn er meerdere te maken. Een andere typologie is het onderscheid tussen virgin angels, senior angels, grey angels en super angels. Deze onderverdeling maakt onderscheid naar de ervaring die de business angels hebben met investeren en het niveau waarop de investeerders actief zijn.

Zo is een virgin angel een investeerder die nog met zijn eerste participatie bezig is. Een 'groentje'. Dit type onervaren business angels ontpopt zich vaak als brokkenpiloten, die de zaak van de ondernemer maar weinig vooruit helpen. In hoeverre dat gebeurt, hangt in sterke mate af van de positie die deze angels innemen in de eerste typologie (hierboven), die met de persoonlijke ervaring en carriere van de angel te maken heeft.

Een senior angel heeft enige tot ruime ervaring met het investeren in bedrijven. Deze business angels hebben voor een ondernemer altijd een hoge toegevoegde waarde.

Een grey angel heeft ruime ervaring met zowel investeren als ondernemen. Zeer hoge toegevoegde waarde.

Een super angel is een privé-investeerder die meestal in combinatie met een groep andere investeerders, vooral omvangrijke en risicovolle investeringen doet. Dit type business angels is het meest gewilde type en is tegelijkertijd zeer moeilijk te strikken.Copyright (c) 2001 - 2020 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.
Google

Lees meer: 69,95

Geschikte investeerders vinden was nog nooit zo eenvoudig.

Venture Capital Gids Excel

____

Lees meer: 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Venture Capital Gids

____

Lees meer: 29,95

Zet de eerste stap naar een kwaliteits- investeerder.

Venture Capital Stappenplan

____

Lees meer: 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Venture Capital Begrippen

____

Lees meer: 28,95

Schrijf uw business plan zoals de VC of angel investor het wil zien.

Venture Capital Businessplan

____

Lees meer: 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lezing Informal Investors

____

Lees meer: 7,95

Een track record voor een investeerder

Lezing Waagkapitaal

____

Meer weten
Doe de VC Test
Voor u ontworpen
Ken de VC termen
Voor u uitgelegd
Bestel VC boeken
Voor u gemaakt