Venture Media.nl - uw gids naar venture capital

Nieuws   |  VC Gids   |  VC Stappenplan   |  VC Ranking   |  VC Businessplan   |  VC Begrippen   |  VC Markt   | 
Lezing Informal Investors   |  Lezing Waagkapitaal   |  Boeken Overzicht   |  Boeken Shop   |  Reageer   | 


Fusie


Een fusie is een samensmelting tussen meerdere bedrijven. Dit betekent dat meerdere ondernemingen worden samengevoegd in een nieuwe enkele structuur. Na de fusie blijft er dus maar één onderneming over. Een fusie tussen bedrijven kan op drie manieren plaatsvinden: een bedrijfsfusie, een aandelenfusie of een juridische fusie.

BedrijfsfusieBij een bedrijfsfusie wordt alleen het bedrijf van een ondernemer verkocht. De fusie vindt plaats wanneer de ene onderneming (of een onderdeel van) de andere onderneming verwerft. Bij deze fusie worden alleen de bedrijfsmiddelen, de activa en passiva, overgedragen. De aandelen worden niet verkocht.

Een bedrijfsfusie wordt daarom ook wel een activa/passiva-transactie genoemd. Bij de fusie ontvangt het gekochte bedrijf geld of aandelen. Voordelen van een bedrijfsfusie zijn onder meer mogelijkheden tot verbetering van de concurrentiepositie en financieringsmogelijkheden, kostenreductie en technologische innovatie. Daarnaast is ook ‘cherry picking’ mogelijk.

Hierbij kan een overnemende partij kiezen welke activa/passiva hij wil overnemen. Een nadeel van de bedrijfsfusie is, naast alle juridische en fiscale administratie, dat alle goederen van de onderneming apart moeten worden overgedragen op de voor die goederen betrekking hebbende wet- en regelgeving. Voor bedrijven als de eenmanszaak en de vennootschap onder firma (vof) is een bedrijfsfusie de enige manier om het bedrijf samen te voegen.

Aandelenfusie of juridische fusie is namelijk niet mogelijk, aangezien er geen sprake is van aandelen bij de eenmanszaak of vof. Tot slot is juridische fusie enkel voor rechtspersonen.

AandelenfusieBij een aandelenfusie tussen twee bedrijven gaan twee rechtspersonen op in één nieuwe rechtspersoon. Hierbij dragen de aandeelhouders van beide rechtspersonen hun aandelen over en geen activa of passiva.

De aandeelhouders krijgen geld terug voor hun aandelen. De aandelenfusie is wat in de volksmond een ‘overname’ wordt genoemd. Bij deze fusie wordt door middel van het inkopen van aandelen een meerderheid (van stemrechten) gevormd, waarmee de controle over het bedrijf in handen van een ander komt. Cherry picking is niet mogelijk. Een aandelenfusie is een ‘alles of niets’ transactie, aangezien de aandelen worden overgenomen en niet de aparte bedrijfsmiddelen. Daardoor is het wel een relatief goedkope en gemakkelijke manier van fuseren.

Juridische fusieBij een juridische fusie gaan twee of meer rechtspersonen op in één nieuwe rechtspersoon. De aandeelhouders van de fusionerende vennootschappen worden dan automatisch aandeelhouder binnen de nieuwe vennootschap. Deze fusievorm is alleen mogelijk voor rechtspersonen; bv, nv, stichtingen en verenigingen. Ook is juridische fusie alleen mogelijk tussen twee dezelfde rechtspersonen. Zijn deze niet hetzelfde, dan zal één van beiden eerst moeten worden ongezet naar een juiste rechtspersoon.

Een bv en nv worden wel gezien als dezelfde rechtspersoon en is juridische fusie hiertussen wel mogelijk. Net als bij aandelenfusie is cherry picking bij een juridische fusie niet mogelijk. Bij een juridische fusie worden alle bedrijfsmiddelen, activa/passiva, bij elkaar in één nieuwe rechtspersoon verenigd. Hiervan worden de oorspronkelijke aandeelhouders wederom aandeelhouder.

Een nadeel van juridische fusie is dat het soms als dwingend mechanisme kan dienen tegen aandeelhouders met een minderheidsbelang die zich niet willen uit laten kopen. Juridische fusie is, tot slot, ook een erg complex geheel doordat flink aan wet- en regelgeving moet worden voldaan.Fusie is een terugkerend begrip in de Venture Capital-wereld.

Fusie


Bestel hier ons handige naslagwerk met de belangrijkste Venture Capital Begrippen.

Uw steun en toeverlaat tijdens gesprekken met investeerders.

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. Exclusieve info over Nederlandse deals.

2. Unieke achtergronden en tips over investeerders en business modellen.

3. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen voor leden.

4. Community 1600+ leden.
    Afmelden altijd mogelijk...


Copyright (c) 2001 - 2020 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.
Google

Lees meer: 69,95

Geschikte investeerders vinden was nog nooit zo eenvoudig.

Venture Capital Gids Excel

____

Lees meer: 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Venture Capital Gids

____

Lees meer: 29,95

Zet de eerste stap naar een kwaliteits- investeerder.

Venture Capital Stappenplan

____

Lees meer: 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Venture Capital Begrippen

____

Lees meer: 28,95

Schrijf uw business plan zoals de VC of angel investor het wil zien.

Venture Capital Businessplan

____

Lees meer: 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lezing Informal Investors

____

Lees meer: 7,95

Een track record voor een investeerder

Lezing Waagkapitaal

____

Meer weten
Doe de VC Test
Voor u ontworpen
Ken de VC termen
Voor u uitgelegd
Bestel VC boeken
Voor u gemaakt