Venture Media.nl - uw gids naar venture capital

Nieuws   |  VC Gids   |  VC Stappenplan   |  VC Ranking   |  VC Businessplan   |  VC Begrippen   |  VC Markt   | 
Lezing Informal Investors   |  Lezing Waagkapitaal   |  Boeken Overzicht   |  Boeken Shop   |  Reageer   | 

Informal investor


Informal investor of in het Nederlands informele investeerder betekent letterlijk: een investeerder die op informele wijze investeert.

De aanduiding informeel of informal is gebaseerd op het vermeende - dus niet noodzakelijk werkelijke - verschil tussen een formeel opererende investeringsmaatschappij, met een apart kantoor en een website, en een private investeerder (de informal investor of informele investeerder) in de wijze waarop ze investeren.

Informal investors: een enigszins verouderd en vooral Nederlands begrip


Hoewel de uitdrukking informal investor suggereert dat deze uit de Engelstalige landen afkomstig is, wordt het begrip informal investor vrijwel uitsluitend in Nederland gebruikt. Dat geldt ook voor informal investment. Het begrip informal investor is ook wat verouderd omdat weinig investeerders tegenwoordig nog informeel opereren.

Informal investors: vermogende particulieren

Traditionele informal investors onderscheiden zich bij het doen van investeringen door min of meer op de achtergrond te blijven. Dit in tegenstelling tot een zichtbare investeringsmaatschappij die een kantoor houdt en zich met een uitgebreide website presenteert.

Men kan zich afvragen of het informele karakter van deze investeerders een eigenschap is van de informal investors of dat dit slechts een aanname is vanuit de perceptie van de kapitaalzoekende ondernemer of van de buitenwacht, zoals de media.
Informal investors hebben in het algemeen weinig te winnen bij anonimiteit. In elk geval gaat het altijd om vermogende particulieren die hun eigen geld in een bedrijf steken met het oog op rendement.

Informal investors: verschil met business angels

Een gedeelte van de informal investors kan ook business angels worden genoemd. Deze onderscheiden zich van andere typen investeerders door hun ervaring met ondernemen en door de persoonlijke benadering en de betrokkenheid bij het bedrijf waarin ze investeren. Vanuit hun ervaring proberen deze investors het rendement op hun investering proberen te vergoten. Bijvoorbeeld door het management team van een jong bedrijf te coachen, door actief het werven van klanten te versnellen en door de directie van het bedrijf te introduceren bij het eigen netwerk.

Informal investors: pas op voor de mythe

In tegenstelling tot wat de mythe beweert, zijn niet alle informal investors of business angels ervaren ondernemers. Een aanzienlijk deel heeft zijn vermogen verworven via een erfenis, via de verkoop van aandelen of opties van een beursgenoteerd bedrijf of via beleggingen in vastgoed. De ervaring van het voor eigen rekening en risico runnen van een bedrijf, die van doorslaggevend belang is om een ambitieuze ondernemer te begeleiden, ontbreekt in dat geval.

Informal investors: ken de achtergrond

Daarnaast zijn er in Nederland informal investors die vermogend zijn geworden door de verkoop van hun bedrijf, maar daarbij ging het niet om een bedrijf dat ze zelf hebben opgericht. Vaak ging het om een familiebedrijf of een bedrijf dat ze hadden overgenomen. Deze groep kan een grote toegevoegde waarde hebben voor een kapitaalzoekende bedrijf, maar niet in de startfase en vroege fasen. Voor kapitaalzoekers is het van belang de achtergrond goed te kennen, omdat de toegevoegde waarde van informal investors naast kapitaal ook uit ervaring en een netwerk behoort te bestaan. De kapitaalzoeker zoekt idealiter een informal investor die aansluit bij zijn situatie. Informal investors die bijvoorbeeld zelf de start-up-fase van een bedrijf hebben meegemaakt, of zelfs meerdere keren, kunnen voor een start-up van onschatbare waarde zijn.

Informal investors in de Venture Capital Gids

De Venture Capital Gids biedt een overzicht van de beste 100 investeringsmaatschappijen van Nederland. Daartoe behoren ook de diverse netwerken van informal investors. De gids is samengesteld aan de hand van een door ons ontwikkelde ranking-methodiek die de aanbieders van durfkapitaal aan de hand van een aantal criteria rangschikt. In het algemeen scoren de netwerken van informal investors daarbij redelijk hoog.
Informal investor is een terugkerend begrip in de Venture Capital-wereld.

Informal


Bestel hier ons handige naslagwerk met de belangrijkste Venture Capital Begrippen.

Uw steun en toeverlaat tijdens gesprekken met investeerders.

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. Exclusieve info over Nederlandse deals.

2. Unieke achtergronden en tips over investeerders en business modellen.

3. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen voor leden.

4. Community 1600+ leden.
    Afmelden altijd mogelijk.


Copyright (c) 2001 - 2020 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.
Google

Lees meer: 69,95

Geschikte investeerders vinden was nog nooit zo eenvoudig.

Venture Capital Gids Excel

____

Lees meer: 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Venture Capital Gids

____

Lees meer: 29,95

Zet de eerste stap naar een kwaliteits- investeerder.

Venture Capital Stappenplan

____

Lees meer: 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Venture Capital Begrippen

____

Lees meer: 28,95

Schrijf uw business plan zoals de VC of angel investor het wil zien.

Venture Capital Businessplan

____

Lees meer: 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lezing Informal Investors

____

Lees meer: 7,95

Een track record voor een investeerder

Lezing Waagkapitaal

____

Meer weten
Doe de VC Test
Voor u ontworpen
Ken de VC termen
Voor u uitgelegd
Bestel VC boeken
Voor u gemaakt