Venture Media.nl - uw toolbox naar ondernemersfinanciering

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |
Venture Capital Gids | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Toolbox Shop |

Het verhaal van Jan de kapitaalzoeker


- WAAROM MAKKELIJK DOEN ALS HET MOEILIJK OOK KAN?

17-12-2013 - Seed capital

Ik kwam ondernemer Jan voor het eerst tegen op zo’n event waarvan het de bedoeling is dat kapitaalzoekers en investeerders razendenthousiast over elkaar worden. Die events leiden zelden of nooit tot een investering, maar dat is een ander verhaal. Jan had een technisch bedrijfje en had een methode bedacht waarmee wooncomplexen geld konden besparen op energiekosten. Kastje, verwarmingsketel, computer, duurzaam, programma'tje, duurzaam, dat soort werk. De verdere ontwikkeling ervan kostte echter geld en daarvoor zocht hij een investeerder. Hij was al enige tijd bezig, zonder veel succes.


Meer dan anderhalf jaar later hoorde ik opnieuw van Jan toen hij contact opnam na een column op deze site te hebben gelezen. Of we niet eens konden praten en wat er mogelijk was. Dat kon, maar dan wilde ik wel dat er een serieuze kans bestond op een succesvolle afloop. Dat wilde Jan natuurlijk ook en hij vroeg zich hardop af waarom hij na drie jaar pogingen nog altijd geen succes had gehad bij het vinden van een investeerder. Want hij had al honderden euro's uitgegeven aan events voor kapitaalzoekers en ook flink wat geld uitgegeven aan een bureautje dat een investeerder zou moeten kunnen regelen. In de contacten die daaruit voortkwamen had hij weer veel tijd geļnvesteerd, onderhand met vijf investeerders. Maar ze wilden niet bijten. Had dat bureau hem soms besodemieterd?

Na wat materiaal van Jan bestudeerd te hebben, legde ik uit dat het vinden van een investeerder moet worden benaderd volgens een stappenplan dat nauwgezet moet worden afgewerkt. Het was - als je het goed analyseerd - net zoals het draaien van een telefoonnummer. Zoals de meeste kapitaalzoekers was Jan vooral op zoek geweest naar mogelijkheden om met investeerders te praten.

Gesprekken met investeerders, dat is voor de meeste kapitaalzoekende ondernemers echter grote verspilling van tijd en geld en voor de investeerders ook. Het is in de meeste gevallen vergelijkbaar met het draaien van een telefoonnummer door met het zesde cijfer te beginnen. Het stappenplan waarmee je kapitaal ophaalt begint niet met gesprekken, maar met de vraag wat je eigenlijk te bieden hebt aan een investeerder. En een belangrijk onderdeel daarvan is het maken van een degelijk businessplan.

Dat had Jan dus niet. Jan had alleen een soort productbeschrijving en een PDF'je met de CV's van hem en zijn twee partners. Daarnaast had hij, op advies van het bureautje, een soort cash flow-begroting gemaakt (voorspelling van toekomstige kasstromen). Deze begroting was, zo bleek, op gebakken lucht gebaseerd. De combinatie van deze drie zaken presenteerde hij als een businessplan.

Een businessplan heeft echter een duidelijke structuur, maar - net zo belangrijk - het maken ervan is pas zinvol als je eerst hebt vastgesteld wat de reactie van de markt is op je product. Gaat je doelgroep je product echt gebruiken? Wat zijn ze bereid te betalen? Waarop is je kostenschatting gebaseerd? Kortom, het businessplan moet zijn gebaseerd op een logisch en tot op zekere hoogte bewezen business model.

Van zijn business model had Jan geen enkel idee. Zijn bedrijfje was altijd gebaseerd geweest op consultancy. Jan had nog nooit van zijn leven een product verkocht. Hij had zelf nog niet eens een prijs in gedachten voor zijn wonderapparaatje. Geen wonder dat Jan al drie jaar zonder succes een investeerder zocht. Wat viel er hier in vredesnaam te investeren?


Henny van der Pluijm

***

Dit was het eerste deel van een feuilleton over Jan de Kapitaalzoeker.

Het Venture Capital Stappenplan, 10 Stappen naar een investeerder, zet het proces van het vinden van een investeerder voor u logisch op een rijtje.

We hebben het Stappenplan voor u maar eens in de aanbieding gedaan. Er zijn te veel Jannen en het is tenslotte kerst.

Normaal 30,95, nu 25,95. Loopt tot de kerst. Eenmalig!

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. 2100+ leden.

2. Regelmatige info over deals.

3. Unieke inzichten in investeerders en business modellen.

4. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen.

    Afmelden altijd mogelijk. 
Ander venture capital nieuws:


Drie investeerders steken geld in LUXeXcel

IIG investeert in LNG Achterhoek

Main Capital Partners verstrekt groeikapitaal aan Chainfood

Het verhaal van Jan de Kapitaalzoeker, deel 2

Investeerder Investion steekt durfkapitaal in Tiqets

Participatiemaatschappij Gilde verstrekt kapitaalinjectie aan Conclusion

Het verhaal van Jan de kapitaalzoeker

Venture capital investeerder VC&C steekt geld in New Day at Work

PPM Oost investeert in Blue4Green

Venture capitalist Dolfin Capital financiert groei online recruiter

Venture Capital Gids
Venture Capital Gids 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Lees meer
Venture Capital Stappenplan
Venture Capital Stappenplan 29,95

Tien stappen naar een kwaliteits- investeerder.

Lees meer
Venture Capital Begrippen
Venture Capital Begrippen 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Lees meer
Venture Capital Businessplan
Venture Capital Businessplan 28,95

Maak een businessplan voor een kwaliteits-investeerder.

Lees meer
Lezing Informal Investors
Lezing Informal Investors 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lees meer
Lezing Waagkapitaal
Lezing Waagkapitaal 7,95

Een track record voor een investeerder

Lees meer
Term Sheets And Valuations
Term Sheets And Valuations 46,95

Het beste boek over term sheets.

Lees meer