Venture Media.nl - uw toolbox naar ondernemersfinanciering

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |
Venture Capital Gids | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Toolbox Shop |

Hoe zoek je investeerders voor een groeiend bedrijf deel 2


- BELANGRIJKE TIPS VOOR DGAS MET EEN LOPEND BEDRIJF DIE GROEIKAPITAAL ZOEKEN

03-11-2015 -
Naar het eerste deel van deze column


Risico’s blijven altijd, maar ook de essentiële aandachtspunten voor het succesvol investeren in bedrijven.

Risicokapitaal is ook echt RISICO kapitaal. Het is zeer goed mogelijk dat het geld van investeerders verdwijnt. Samen met het geld van de ondernemer en zijn familie en vrienden en samen met allerlei goede bedoelingen. Er is geïnvesteerd in een onderneming die ondanks alle inspanningen het beoogde doel niet realiseert. Het is op de helling en glijdt naar beneden. Geen businessplan houdt dat nog tegen. Nu komen er partijen in beeld die gespecialiseerd zijn in deze end game. Partijen die zich richten op het verkrijgen van de assets uit een (praktisch) failliete onderneming. En ze zijn er goed in.

Er zijn kritische succesfactoren voor het aantrekken van bedrijfskapitaal, of het nou gaat om informal investors en andere vormen van durfkapitaal, zoals venture capital en participatiemaatschappijen of om good old bancaire financieringen. En diezelfde factoren spelen een rol in het laten renderen van een investering in een bedrijf.

In de eerste plaats gaat het om de “persoonlijke klik” tussen onderneming en investeerder. De manier waarop mensen individueel met elkaar omgaan en hoe dat opgeteld (management team en investment comité) uitpakt. Communicatiestijlen en hele bedrijfsculturen kunnen zodanig conflicteren dat het een kansloze exercitie wordt. Vooral als de betrokken mensen zelf maar weinig ervaring hebben met “inleven” en “flexibiliteit”, maar ondertussen wel denken alles aan te kunnen. Hoogmoed komt altijd voor de val.

Belangrijke tips

1) Neem niet vanzelf aan dat anderen begrijpen wat je bedoelt, alleen omdat je duidelijk bent. Er zit een verschil tussen begrijpelijke taal en een goed beeld van een situatie, proces of gebeurtenis weten over te brengen.

2) Wees geduldig, wees betrokken, maar pak ook door. Dat is beter dan maar gesprekken blijven voeren, om te laten zien dat je elkaar zo aardig vindt. De wegrestaurants, hotels en vergaderzalen zitten vol met mensen die aan elkaar willen laten zien dat ze elkaar aardig vinden. Maar er is echt wel meer nodig.

3) Azijn is geen wijn. Niet blijven drinken en denken dat de smaak wel went.

4) Kennis en capaciteit kunnen people skills niet vervangen. Een lomperik kan niet met anderen samen ondernemen, net zoals een lomperik (eigenlijk) niet kan investeren in het bedrijf van een ander. Als je een lomperik tegenkomt, gun hem dan de ruimte om zonder jou verder te gaan. Al is het nog zo interessant, al denk je nog zo dat het jou wel gaat lukken om een goede verstandhouding op te bouwen, het is beter om die missie aan een ander te gunnen. Het leven is te kort, er zijn anderen die jouw betrokkenheid meer verdienen. En wat voor lomperiken geldt, dat geldt ook voor zeurpieten, praatjesmakers, zachte heelmeesters, eeuwige twijfelaars, afschuivers en neppers. Laat ze gaan.

Natuurlijk speelt een deugdelijke due diligence een belangrijke rol in corporate finance (ondernemingsfinanciering). Er is een natuurlijke neiging bij DGA’s om de zaken wat beter voor te stellen dan de feitelijke situatie toestaat. En er is ook een natuurlijke neiging bij investeerders om dan wel too eager te zijn, of juist omgekeerd: om te lang te kritisch te blijven. Cijfers hebben de aangename eigenschap dat ze heel vaak voor zich spreken.

Wat mensenkennis, wat cijferkennis, wat geduld, wat doortastendheid, wat realisme, wat enthousiasme, wat gezelligheid… en we komen een heel eind.

Ondernemingen gaan uit de crisis komen, maar het zal ook nog wel even duren. Het blijft mensenwerk. Echt… het kan alleen maar mensenwerk zijn.

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. 2100+ leden.

2. Regelmatige info over deals.

3. Unieke inzichten in investeerders en business modellen.

4. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen.

    Afmelden altijd mogelijk. 
Ander venture capital nieuws:


Hoe zoek je investeerders voor een groeiend bedrijf deel 2

Hoe zoek je investeerders voor een groeiend bedrijf

Provincies investeren in Solease

Investeerders financieren House of Einstein

Checklist voor het vinden van de juiste investeerder deel2

Checklist voor het vinden van de juiste investeerder

Investeerders verstrekken kapitaal aan ScribbleLive

Investeerders steken geld in Daalder

De gebakken lucht van crowdfunding deel 2

De gebakken lucht van crowdfunding

Venture Capital Gids
Venture Capital Gids 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Lees meer
Venture Capital Stappenplan
Venture Capital Stappenplan 29,95

Tien stappen naar een kwaliteits- investeerder.

Lees meer
Venture Capital Begrippen
Venture Capital Begrippen 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Lees meer
Venture Capital Businessplan
Venture Capital Businessplan 28,95

Maak een businessplan voor een kwaliteits-investeerder.

Lees meer
Lezing Informal Investors
Lezing Informal Investors 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lees meer
Lezing Waagkapitaal
Lezing Waagkapitaal 7,95

Een track record voor een investeerder

Lees meer
Term Sheets And Valuations
Term Sheets And Valuations 46,95

Het beste boek over term sheets.

Lees meer