Venture Media.nl - uw toolbox naar ondernemersfinanciering

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |
Venture Capital Gids | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Toolbox Shop |

Hoe zoek je investeerders voor een groeiend bedrijf


- BELANGRIJKE TIPS VOOR DGA\'S MET EEN LOPEND BEDRIJF DIE GROEIKAPITAAL ZOEKEN

03-11-2015 - Groefinanciering

De koopsom voor een onderneming stond net als de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk onder druk. Potentiële kopers zijn voorzichtig geworden, een stuk voorzichtiger. Men heeft op zijn minst meer eigen kapitaal nodig, omdat de banken minder meefinancieren. Alleen dat gegeven al, maakt investeerders meer kritisch op waar ze in participeren of wat ze overwegen te kopen. Risico’s lopen met eigen geld, er zijn er maar weinig die dit aandurven. Dan liever de veiligheid van een rendement arme bankspaarrekening of een beetje experimenteren op de beurs.


Behoorlijk wat ondernemingen zijn actief op zoek naar investeerders. Maar er zijn nog steeds veel meer bedrijven die deze stap juist niet gezet hebben. En dan gaat het paradoxaal genoeg om die ondernemingen die juist het best door investeerders te financieren zijn. De eigenaar of eigenaren hikken echter aan tegen het aan boord halen van externe geldschieters.

Terecht dat men voorzichtig is!
Nogal wat bedrijfsinvesteringen waar externe investeerders bij betrokken zijn, lopen namelijk niet goed af. Dit is een ervaring die ik in de afgelopen tien jaar heb opgedaan, zowel bij eigen projecten als bij projecten die ik langs zag komen in de kapitaalmarkt.

Heeft een onderneming wel naar de juiste investeerder(s) gezocht?
Of was men al tevreden met de eerste investeerder die een bedrijfsfinanciering heeft aangeboden? Sluit een investeerder qua mentaliteit wel goed aan? Was het een min of meer falende bedrijfscultuur met een investeerder die wel degelijk een goede visie op markt en ondernemen heeft? Of was het een prima onderneming, qua cultuur, qua prestaties en dergelijke, die zichzelf te kort deed door met een verkeerde zak met geld in zee in te gaan? De feiten en conclusies zijn iedere keer anders, de rode draad is een gebrek aan gemeenschappelijkheid.

Ook traditionele bemiddelaars in bedrijfskapitaal hebben soms boter op hun hoofd. Bij bedrijfsovernames, MBI en bedrijfsverkoop hopen bemiddelaars op een zo hoog mogelijke waardering, zodat navenant de kapitaalprovisie hoger is.

Ik spreek veel investeerders – de potentiële kopers van bedrijven – en ze zijn over het algemeen niet te spreken over de rol van door ondernemingen ingeschakelde bemiddelaars. Men verwijt ze gebrek aan realiteitszin. En eerlijk is eerlijk, het kan geen kwaad om de verwachting naar een over het algemeen lagere koopsom, of bedrijfswaardering bij te stellen.

Hoe doen de nieuwe bemiddelaars in bedrijfskapitaal het? De crowdfunding platforms.

Die doen het redelijk goed. Met als gevolg dat zelfs absurde projecten worden gefinancierd. Met veel marketing en stuitend weinig ondernemerskennis kun je in deze tijd van “eyeballs” een heel eind komen (althans in de eerste fase). Het is een prachtig gegeven dat de crowd een enorme stimulans kan geven aan nieuwe initiatieven. Het is verfrissend, het werkt aanstekelijk en het slaat soms dus vreselijk de plank mis.

Daarom verwacht ik persoonlijk dat over enkele jaren (of nog eerder) ook de zwarte zijde van crowdfunding vol in het licht komt te staan, wanneer onmiskenbaar zal blijken dat via crowdfunding gefinancierde ondernemingen niet (meer) aan hun financieringsverplichtingen kunnen voldoen, of in enkele gevallen: dat het die ondernemingen juist zo goed vergaat dat ze nieuwe investeerders aan moeten trekken die de crowdfunders van het eerste uur van hun goodies beroven.

Het is niets nieuws. Ook in het verleden bij vastgoed fondsen, teak projecten, beleggingsproducten enzvoort, was het over het algemeen de crowd die naar haar centen kon fluiten. Wake up!

Naar het tweede deel van deze column

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. 2100+ leden.

2. Regelmatige info over deals.

3. Unieke inzichten in investeerders en business modellen.

4. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen.

    Afmelden altijd mogelijk. 
Ander venture capital nieuws:


Hoe zoek je investeerders voor een groeiend bedrijf deel 2

Hoe zoek je investeerders voor een groeiend bedrijf

Provincies investeren in Solease

Investeerders financieren House of Einstein

Checklist voor het vinden van de juiste investeerder deel2

Checklist voor het vinden van de juiste investeerder

Investeerders verstrekken kapitaal aan ScribbleLive

Investeerders steken geld in Daalder

De gebakken lucht van crowdfunding deel 2

De gebakken lucht van crowdfunding

Venture Capital Gids
Venture Capital Gids 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Lees meer
Venture Capital Stappenplan
Venture Capital Stappenplan 29,95

Tien stappen naar een kwaliteits- investeerder.

Lees meer
Venture Capital Begrippen
Venture Capital Begrippen 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Lees meer
Venture Capital Businessplan
Venture Capital Businessplan 28,95

Maak een businessplan voor een kwaliteits-investeerder.

Lees meer
Lezing Informal Investors
Lezing Informal Investors 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lees meer
Lezing Waagkapitaal
Lezing Waagkapitaal 7,95

Een track record voor een investeerder

Lees meer
Term Sheets And Valuations
Term Sheets And Valuations 46,95

Het beste boek over term sheets.

Lees meer