Venture Media.nl - uw toolbox naar ondernemersfinanciering

Nieuws | 1001 Financieringen | Opinie en advies | Nieuwsarchief | Begrippen | Reageer |
Venture Capital Gids | Crowdfunding Gids Excel | Overzicht financieringstools | Toolbox Shop |

Investeren in start-ups: spreiding of focus?


- HENK CEHA VAN SMART CAPITAL NETWORK OVER DE GEHEIMEN VAN LUCRATIEF INVESTEREN

27-03-2014 - Investeringscriteria

Als we praten over investeren, wordt spreiding vaak in één adem genoemd met risicoreductie. Maar is dat eigenlijk wel zo, zeker in het geval van startups?


Los van het feit dat spreiding een manier van risicoreductie is waarmee gelijktijdig de rendementskansen worden afgevlakt vanwege de correlatie tussen beide, gaat men voorbij aan een statistisch basisprincipe dat aan die veronderstelling ten grondslag moet liggen: Er moet namelijk sprake zijn van een normale verdeling, of te wel een zgn. Gauss kromme. En een normale verdeling vereist per definitie grote aantallen, dat wil zeggen spreiding over minstens enkele tientallen verschillende participaties.

Bij een Tracker bijvoorbeeld is dat zeker het geval, maar bij het zelf samenstellen van een mandje van enkele participaties zeker niet. In zo’n geval is simpelweg sprake van een zgn. Binomiale verdeling, of te wel kop of munt, wat dus niet tot risicoreductie leidt. De impliciete verwachting dat 20% meer moet goed maken van wat bij de andere 80% verloren wordt, is dus nergens op gebaseerd, anders dan de onderbuik.

Hoe kunnen dergelijke risico’s dan wel beter beheerst worden? In het algemeen worden risico’s gereduceerd door het vergroten van de kennis over het onderwerp in kwestie. Hoe meer tijd je steekt in het vergaren van kennis omtrent product, markt, techniek, toekomst, trends en de market insides van een business case, hoe lager het risicoprofiel.

Zowel voorafgaand aan een investeringsbeslissing als in de monitoring en begeleiding na instappen. Dit vraagt om focus in plaats van spreiding, want het vraagt verdieping, tijd en aandacht die niet versplinterd moet worden over een groot aantal investeringen. Hoe groter het mandje, hoe minder focus mogelijk is, hoe groter het risico.

Hoewel hij niets in startups doet is er toch een sterke parallel met Focus Investor Warren Buffet: “In Buffett’s benadering worden risico’s beperkt door diepgaande kennis te hebben over een beperkt aantal bedrijven in portefeuille. Dit in plaats van risicobeperking door middel van excessieve spreiding zoals gehanteerd door veel (onderpresterende) fondsen.” Citaat uit: Nijhuis & Kijl (2009) Leer beleggen als Warren Buffett. Een ander van zijn citaten in dit licht: “Risk comes from not knowing what you’re doing” uit: Sonsbeek Publishers, p. 15.

Binnen deze focus benadering is het toch nog mogelijk risico’s te reduceren met spreiding, maar dan met meer zgn. verticale spreiding i.p.v. sterke horizontale spreiding: Verticaal spreiden zorgt ervoor dat je focust op een beperkt aantal investeringen die niet allen in dezelfde fase van hun ontwikkelingsproces verkeren.

Dit proces is er op gericht om eerst IP-technische waarde te bouwen (strategische waarde en positie), daarna markttechnische waarde (marktaandeel) en daarna financiële waarde (winst). Dit vraagt bij aanvang reeds om een sterke analyse van het strategisch exitpotentieel van de business case 3 tot 5 jaren vooruitkijkend om daar vervolgens via deze 3 waardestappen systematisch naar toe te werken.

En dus niet te snel sturen op Cashflow positieve targets, zolang de IP asset nog onvoldoende is uitontwikkeld. Elk van deze stappen houdt zowel een nieuwe financieringsronde in als een exit momentum. Dat betekent ook dat je bij elke stap een nieuwe “sec” analyse moet maken van de business case, waarbij je de “lessons learned” en opgebouwde assets afzet tegen enerzijds het “exitmomentum” en anderzijds nieuwe investeringen die nodig zijn om een nog beter “exitmomentum” te bereiken, dan wel tegen het alternatief van horizontaal spreiden.

In de praktijk zien we dit veel te weinig gebeuren: investeerders haken na een aantal ronden af vanuit “particulier beleggersgedrag” om vervolgens opnieuw horizontaal te gaan spreiden met nieuwe (onbekende) risico’s. Dat leidt tot onnodige waardevernietiging maar ook tot kansen voor slim timende investeerders.

Drs. Henk Ceha, directeur Smart Capital Network (SCN) b.v.

Column 1 uit: Investeren volgens het Value Based Entrepreneurship.

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. 2100+ leden.

2. Regelmatige info over deals.

3. Unieke inzichten in investeerders en business modellen.

4. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen.

    Afmelden altijd mogelijk. 
Ander venture capital nieuws:


INKEF Capital verstrekt kapitaal aan Crowdynews

BOM steekt geld in Vendinova Group

Investeerders verstrekken venture capital aan App Annie

Newion steekt geld in Mall-Connect

Vortex Capital stopt geld in PastBook

Investeerders steken geld in JW Player

Investeerders steken kapitaal in Milgro

Investeerders stoppen geld in 8vance Matching Technologies

Geinvesteerd wordt in jou en je team. Niet in je product. deel 2.

Geinvesteerd wordt in jou en je team. Niet in je product

Venture Capital Gids
Venture Capital Gids 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Lees meer
Venture Capital Stappenplan
Venture Capital Stappenplan 29,95

Tien stappen naar een kwaliteits- investeerder.

Lees meer
Venture Capital Begrippen
Venture Capital Begrippen 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Lees meer
Venture Capital Businessplan
Venture Capital Businessplan 28,95

Maak een businessplan voor een kwaliteits-investeerder.

Lees meer
Lezing Informal Investors
Lezing Informal Investors 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lees meer
Lezing Waagkapitaal
Lezing Waagkapitaal 7,95

Een track record voor een investeerder

Lees meer
Term Sheets And Valuations
Term Sheets And Valuations 46,95

Het beste boek over term sheets.

Lees meer