Venture Media.nl - uw gids naar venture capital

Nieuws   |  1001 Financieringen   |  Opinie en advies   |  Nieuwsarchief   |  Reageer
Venture Capital Gids   |  Stappenplan   |  Boekenoverzicht   |  Boeken Shop   |  Uitleg Begrippen

Wat zijn mijn kansen bij een investeerder?


- GEBRUIK JE GEZONDE VERSTAND!

17-8-2011 - Venture capital aantrekken

Het komt geregeld voor dat startup-bedrijven mij vragen wat hun kansen zijn bij het vinden van een investeerder voor bijvoorbeeld seed capital of early stage capital. Nu is er een vuistregel die zegt dat 95 procent van de kapitaalzoekende jonge ondernemingen er niet in slaagt een investeerder te vinden (een business angel, angel investor, informele investeerder of venture capital-investeerder), terwijl ongeveer 5 procent uiteindelijk wel een kapitaalinjectie met risicokapitaal weet aan te trekken. Maar dat soort percentages zijn betekenisloos zonder er een context bij te geven.


In werkelijkheid zijn de kansen natuurlijk afhankelijk van het karakter van de startup zelf. Ik geef hieronder enkele redenen waarom een groot deel van de startende bedrijven geen kapitaal aantrekt:

. 5 procent zijn oplichters (ik zeg dit met tegenzin, maar dit is mijn ervaring)

. 5 procent zijn psychopathen (fantasten, pathologische leugenaars, etcetera)

. 20 procent heeft geen enkel talent voor zakendoen. Dit zijn de mensen die denken vanuit de logica van een werknemer. Ze vragen zich bij het aantrekken van kapitaal bij een investor af of ze naast vakantiegeld ook een dertiende maand van hun investeerder zullen krijgen.

Aandelen voor ome Nico. 20 procent heeft de basis van het runnen van een eigen bedrijf onder de knie. Maar deze ondernemers maken bij het aantrekken van kapitaal beginnersfouten, zoals het kiezen van de verkeerde juridische entiteit (eenmanzaak, VOF, stichting) of het weggeven van de helft van de aandelen aan ome Nico. Aan deze categorie is het verschil tussen een productbeschrijving en een businessplan meestal niet uit te leggen en van boekhouden begrijpt deze categorie ook niet veel. Het grootste probleem is hier dat kapitaal aantrekken redelijk complex kan zijn en daarom een iets meer dan gemiddelde intelligentie vereist. Je hoeft er niet hoogopgeleid voor te zijn, maar een VMBO-opleiding of MAVO is echt niet voldoende.

Grootse visies. dan is er een heel grote groep aspirant-miljardairs die intelligent genoeg is om het allemaal te begrijpen, er ook wel wat offers voor over heeft, maar zichzelf in de weg zit. Deze groep, 45 procent, is behoorlijk hoog opgeleid en beschikt over een goed idee, althans dat denken ze. Het probleem is dat ze denken dat een idee voldoende is voor een investeerder, maakt niet uit wie het is, om de portemonnee te trekken. Deze groep definieert een goed idee als een technologie of dienst waar de wereld op zit te wachten of voor ďde maatschappijď van belang is. Denk aan een auto die boven de grond zweeft (minder wrijving dus beter voor de CO2-uitstoot), een nieuwe manier van energie-opwekking die door heel Nederland kan worden uitgerold als er, nou ja hooguit, 1,5 miljard euro wordt ingestoken of een nieuwe manier van huizen bouwen (vereist een onoverzichtelijk en jarenlang traject met allerlei acties, goedkeuringen en tests voordat de eerste koper zich meldt). Grootse visies dus, maar niet met beide benen op de grond.

Het probleem hier is dat je op specialistische vakkennis niet een bedrijf kan bouwen. Vakspecialisten denken vanuit de technologie en de werkervaring, terwijl een bedrijf pas kansrijk wordt als er van buiten naar binnen gedacht wordt. Welk probleem kunnen we oplossen en wie is bereid daarvoor te betalen?

Twee of drie hoogopgeleiden. de overige 5 procent is bijzonder kansrijk. Hier gaat het om een team van meestal twee of drie hoogopgeleiden die elkaar aanvullen en wat helpers om het kernteam heen. Ze hebben de markt onderzocht, hebben een prijs voor hun product in gedachten, kennen de concurrentie en hebben een goed idee van hoe hun distributiekanaal er uit gaat zien. Ze hebben daarbij ook zo veel mogelijk afhankelijkheden geŽlimineerd en hebben het financiŽle plaatje doorgerekend. Meestal hebben ze al hun eerste klanten geboekt of in elk geval een paar intentieverklaringen van prospects binnen. Hier zijn mensen aan het werk die ook het belang van de investeerder begrijpen, wat bij het aantrekken van kapitaal een eerste voorwaarde is. Ze schrikken niet van financiŽle termen als return on investment, terugverdientijd, cashflowprognose en ebitda, maar als het goed is ook niet van marketingtermen als cost per lead, cost per sale en lifetime customer value.

Professioneel genoeg. Van deze 5 procent besluit ongeveer de helft na de eerste gesprekken toch niet met een investeerder in zee gaan. Dat is niet nodig, want deze teams zijn professioneel genoeg om hun bedrijf puur op klanteninkomsten (omzet) van de grond te krijgen, eventueel aangevuld met leasing van bedrijfsmiddelen en met bankfinanciering voor de voorraden.

. Dan is er nog ongeveer 1 procent die de gesprek anderen door de waarde van Fixed Base simulatoren in de pilotenopleiding aan te tonen. Zie onze website www.flymps.com voor meer informatie.ď

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. 2100+ leden.

2. Regelmatige info over deals.

3. Unieke inzichten in investeerders en business modellen.

4. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen.

    Afmelden altijd mogelijk. 
Ander venture capital nieuws:


Investeringsfonds Sanoma Ventures verstrekt kapitaal aan Ippies

Investeerder Revel Partners steekt geld in 161Media

Investeerder New Enterprise Associates verstrekt groeigeld aan Silk

Risicokapitalist Sanoma Ventures verstrekt groeikapitaal aan Mijn Autocoach

Investeringsmaatschappij Antea stapt in marktleider kalibratie-apparatuur

Een revolutionaire methode van start-up financiering, deel 5

Investeren kun je leren

Een nieuwe financieringsmethode voor start-ups: de tools

Venture capitalist InVinty BV investeert in VintyKids

Risicokapitalist Neo Mobile verstrekt groeigeld aan BoosterMedia

Venture Capital Gids
Venture Capital Gids 37,95

De beste 100 NL inves- teerders. Zwaar geselecteerd, diepe achtergronden.

Lees meer
Venture Capital Stappenplan
Venture Capital Stappenplan 29,95

Zet de eerste stap naar een kwaliteits- investeerder.

Lees meer
Venture Capital Begrippen
Venture Capital Begrippen 22,95

Uw steun en toeverlaat tijdens onder- handelingen.

Lees meer
Venture Capital Businessplan
Venture Capital Businessplan 28,95

Maak een businessplan voor een kwaliteits-investeerder.

Lees meer
Lezing Informal Investors
Lezing Informal Investors 7,95

Lezing over de mythen rond informal investors en business angels.

Lees meer
Lezing Waagkapitaal
Lezing Waagkapitaal 7,95

Het Ei van Columbus voor start-up-financiering.

Lees meer
Term Sheets And Valuations
Term Sheets And Valuations 46,95

's Werelds beste boek over Term Sheets!

Lees meer