Venture Media.nl - uw gids naar venture capital

Nieuws   |  VC Gids   |  VC Stappenplan   |  VC Ranking   |  VC Businessplan   |  VC Begrippen   |  VC Markt   | 
Lezing Informal Investors   |  Lezing Waagkapitaal   |  Boeken Overzicht   |  Boeken Shop   |  Reageer   | 

Silicon Valley Nederland


Start-ups zijn van belang voor de Nederlandse economie. Ze scheppen banen, komen met nieuwe technologie en maken in sommige gevallen de oprichter heel erg rijk.


Silicon Valley in Nederland: Amsterdam?

Sommige kenners zeggen dat Amsterdam kan uitgroeien tot het Nederlandse Silicon Valley van de financiŽle sector. Zo stappen uit de hele wereld mensen op het vliegtuig om hier te gaan werken bij hippe financiŽle start-ups, de zogenoemde fintech-bedrijven.

Silicon Valley in Nederland en de overheid

De ambitie om een soort Silicon Valley in Nederland na te bouwen bestaat al sinds het begin van de jaren '80 van de 20ste eeuw. De overheid is bij het creŽren daarvan al ongeveer 35 jaar betrokken. Zonder aantoonbaar resultaat.

Tientallen initiatieven hiertoe zijn in het verleden mislukt en er is geen aanwijzing dat dit gaat verbeteren. De belangrijkste reden is dat Silicon Valley juist een succes is geworden door de afwezigheid van enige overheidsinvloed in die streek in CaliforniŽ. Niet alleen Nederland, maar zo ongeveer elk land op aard heeft zonder succes geprobeerd een eigen Silicon Valley te bouwen.

Silicon Valley in Nederland: belangenorganisaties

De Nederlandse overheid blijft dit streven toch koesteren. Een belangrijke reden is dat de overheid geen last heeft van haar eigen mislukkingen. Hoe vaak het streven naar het evenaren van Silicon Valley ook mislukt, het streven blijft ongewijzig.

Daarnaast staan er van tijd tot maatschappelijke belangenorganisaties op die met de aanbeveling komen om van Nederland een Silicon Valley te maken. Ook die belangenorganisaties leren niet van het verleden.

Zo publiceerde ondernemersvereniging ONL (oprichter en voorzitter Hans Biesheuvel) in 2016 in ĎDe Groeiagenda voor Nederlandí, een rapport dat werd overhandigd aan minister Henk Kamp (Economische Zaken). Het rapport stelt dat het aantal start-ups in Nederland verdubbeld moet worden in 2020. Op dat moment kende Nederland ongeveer zevenduizend startups.

Silicon Valley in Nederland: overheidsmaatregelen

Volgens ONL moet de overheid van Nederland de ambitie hebben om in 2025 het Silicon Valley van Europa te zijn. Om dat te kunnen bewerkstelligen zou de overheid nieuwe vormen van kredietverstrekking voor starters moeten faciliteren. Daarnaast moet er meer op crowdfunding en kredietunies worden 'ingezet' en zouden de rendementseisen van Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen ruimer kunnen, zodat ze makkelijker kunnen investeren.

Silicon Valley in Nederland: overheid, maak ruimte!

De praktijk van 35 jaar overheidsbeleid rond start-ups heeft geleerd dat dergelijke aanbevelingen nooit werken, omdat de praktijk altijd ingewikkelder is dan ambtenaren kunnen bedenken. Silicon Valley werd Silicon Valley omdat het een van de weinige plekken op de aardbol is waar ondernemerschap dominant is en de overheid zich zo goed als nergens laat zien.

Silicon Valley: de interactie van investeerders en ondernemers

De Amerikaanse overheid heeft geen enkele rol gehad in de successen van bedrijven als Hewlett-Packard, Intel, Apple, Microsoft, Tandem, Oracle, Netscape, E-Bay, Amazon, Paypal, Google, etcetera. Deze bedrijven kwamen tot stand door de interactie van hoge kwaliteits-ondernemers en zeer professionele venture capital-investeerders, die zelf ex-ondernemer waren.

Ook in Nederland zijn meer dan genoeg investeerders aanwezig die ex-ondernemer zijn. Deze kunnen al elke denkbare vorm van financiering aan start-ups bieden. Aanvullende overheidsmaatregelen zouden de investeerdersmarkt alleen maar verstoren.

Silicon Valley Nederland is een terugkerend begrip in de Venture Capital-wereld.

Silicon


Bestel hier ons handige naslagwerk met de belangrijkste Venture Capital Begrippen.

Uw steun en toeverlaat tijdens gesprekken met investeerders.

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. Exclusieve info over Nederlandse deals.

2. Unieke achtergronden en tips over investeerders en business modellen.

3. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen voor leden.

4. Community 1600+ leden.
    Afmelden altijd mogelijk.


Copyright (c) 2001 - 2020 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.
Google

Lees meer: 69,95

Geschikte investeerders vinden was nog nooit zo eenvoudig.

Venture Capital Gids Excel

____

Lees meer: 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Venture Capital Gids

____

Lees meer: 29,95

Zet de eerste stap naar een kwaliteits- investeerder.

Venture Capital Stappenplan

____

Lees meer: 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Venture Capital Begrippen

____

Lees meer: 28,95

Schrijf uw business plan zoals de VC of angel investor het wil zien.

Venture Capital Businessplan

____

Lees meer: 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lezing Informal Investors

____

Lees meer: 7,95

Een track record voor een investeerder

Lezing Waagkapitaal

____

Meer weten
Doe de VC Test
Voor u ontworpen
Ken de VC termen
Voor u uitgelegd
Bestel VC boeken
Voor u gemaakt