Venture Media.nl - uw gids naar venture capital

Nieuws   |  VC Gids   |  VC Stappenplan   |  VC Ranking   |  VC Businessplan   |  VC Begrippen   |  VC Markt   | 
Lezing Informal Investors   |  Lezing Waagkapitaal   |  Boeken Overzicht   |  Boeken Shop   |  Reageer   | 

Venture capital


Venture capital betekent dat kapitaal wordt geruild tegen aandelen. Terwijl een bank bij een lening zekerheden eist in de vorm van onderpand, verlangt de venture capitalist een belang in het bedrijf waarin hij investeert. Venture capital is de meest geschikte vorm van kapitaal bij investeringen met een onzekere uitkomst, zoals een jong bedrijf of een turnaround-situatie. Tegenover het risico staat de verwachting van een hoog rendement.

Venture capital: betekenis

De Engelse term venture capital leidt in Nederland vaak tot misverstanden. Wat betekent venture capital? Capital is geld, maar dat is een banklening ook. Het gaat om het woord venture. Een venture kan worden vertaald als een onderneming of bedrijf, maar ook als een project, avontuur en soms als een tocht of een reis.

Venture capital: risicodragend karakter

Venture capital of venture kapitaal is risicodragend kapitaal. De venture capitalist loopt meer risico dan een bank door het gebrek aan zekerheden of onderpand voor de financiering. Een bank eist onderpanden, zoals een inkomstenstroom uit een bedrijf, het salaris van de directeur of een woonhuis of bedrijfspand. Dat een venture capitalist geen onderpand eist, betekent niet dat hij graag risico's neemt. De venture capitalist beoordeelt de plannen van de ondernemer, diens achtergrond en verlangt in ruil voor de investering een aandeel in het bedrijf. Daarmee krijgt de venture capitalist controle. Venture capital is een vorm van kapitaal voor ondernemers die geen zekerheden kunnen bieden.

Venture capital: opbrengst

De opbrengst van een venture capital-investering moet veel hoger zijn dan de opbrengst op een lening. Een zakelijk krediet moet bijvoorbeeld tussen 7 en 10 procent rente opleveren. Bij venture capital wordt meestal gemikt op rond 20 procent. Dit hoge cijfer hangt samen met de inschatting van de venture capitalist of VC dat er een grote kans bestaat dat de verwachtingen niet uitkomen.

Venture capital: controle op investering

De controle die de venture capitalist eist dient ter compensatie van de onzekere toekomstige geldstroom. Met de aandelen verwerft de venture capitalist ook zeggenschap in de onderneming, bijvoorbeeld door het uitoefenen van stemrecht of het bijeenroepen van de aandeelhoudersvergadering.

Venture capitalist: rechten

De venture capitalist kan met de ondernemer ook afspreken dat hij zeggenschap krijgt over welke investeerders in de toekomst door de onderneming worden aangetrokken. Of tegen welke condities dat gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld via blokkeringsregelingen of een recht van eerste verkoop. Dit zijn rechten die in de aandeelhoudersovereenkomst worden opgenomen.

Venture capital: opbrengst uit exit-moment

Venture capitalists hebben meer geduld bij het incasseren van de opbrengst dan een bank. Maar behalve bij een faillissement, bepaalt de venture capitalist zelf wanneer hij uit de onderneming stapt. Bij dit zogenoemde exit-moment verkoopt hij zijn aandelen. Mogelijke kopers: een ander bedrijf in dezelfde branche (een trade sale), de andere aandeelhouders of een andere investeerder. In theorie kan de exit bestaan uit een beursgang.

Venture capital: verschillende vormen

Er bestaan verschillende soorten venture capital. Er wordt vaak onderscheid gemaakt naar de fase waarin het bedrijf verkeert. Gesproken wordt van pre-seed capital, seed capital of zero stage capital, early stage kapitaal en groeikapitaal. In de latere fasen gaat het om expansiefinanciering, mezzanine financiering en late stage financiering. Corporate venture capital is kapitaal afkomstig van een groot bedrijf.

Venture capital: hoe aantrekken?

Om het aantrekken van venture capital voor u makkelijk te maken hebben wij verschillende gidsen ter beschikking. Zo is er het Venture Capital Stappenplan dat in 12 heldere stappen uitlegt hoe het aantrekken van venture capital in zijn werk gaat. Daarnaast hebben wij de Venture Capital Gids, waarin de beste 100 Nederlandse investeringsmaatschappijen en business angels-netwerken voor u zijn geselecteerd. Venture Capital Businessplan legt uit hoe een investeerder een business plan wil zien. Een business plan is noodzakelijk wanneer u investeerders wil benaderen.Venture capital is een terugkerend begrip in de Venture Capital-wereld.

Venture


Bestel hier ons handige naslagwerk met de belangrijkste Venture Capital Begrippen.

Uw steun en toeverlaat tijdens gesprekken met investeerders.

Gratis lid worden?


Probleemloos ontvangen? GMAIL HOTMAIL1. Exclusieve info over Nederlandse deals.

2. Unieke achtergronden en tips over investeerders en business modellen.

3. Eerste rang bij nieuwe producten en aanbiedingen voor leden.

4. Community 1600+ leden.
    Afmelden altijd mogelijk.

Wat is venture capital?

Simpel en grappig uitgelegd in een Engelstalige video.Copyright (c) 2001 - 2020 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.
Google

Lees meer: 69,95

Geschikte investeerders vinden was nog nooit zo eenvoudig.

Venture Capital Gids Excel

____

Lees meer: 37,95

Maak uw keuze uit de beste 100 Nederlandse investeerders.

Venture Capital Gids

____

Lees meer: 29,95

Zet de eerste stap naar een kwaliteits- investeerder.

Venture Capital Stappenplan

____

Lees meer: 23,95

Het handige naslagwerk tijdens onder- handelingen.

Venture Capital Begrippen

____

Lees meer: 28,95

Schrijf uw business plan zoals de VC of angel investor het wil zien.

Venture Capital Businessplan

____

Lees meer: 7,95

Informal investors/business angels, maar dan zonder de mythen.

Lezing Informal Investors

____

Lees meer: 7,95

Een track record voor een investeerder

Lezing Waagkapitaal

____

Meer weten
Doe de VC Test
Voor u ontworpen
Ken de VC termen
Voor u uitgelegd
Bestel VC boeken
Voor u gemaakt