Business angels
Business angels vormen een type investeerder die zich van andere investeerders vooral in twee opzichten onderscheidt.
Ten eerste door de persoonlijke benadering. Bij business angels gaat het altijd om vermogende particulieren die hun eigen geld in een bedrijf steken. Business angels, in de Verenigde Staten vaak angel investors genoemd, zijn vaak zelf ondernemer of ondernemer geweest. Ze stellen naast hun kapitaal ook hun ervaring en netwerk aan de kapitaalzoeker ter beschikking. Dat is althans de theorie. In de praktijk is het de taak van de kapitaalzoekende ondernemer om te ontdekken met welk type investeerder hij te maken heeft.
Business angels: de rol van intuitieNet als beheerders van venture capital-fondsen, vinden business angels een business plan belangrijk om een kapitaalverzoek te kunnen beoordelen. Bij de uiteindelijke afweging laten business angels echter ook een inschatting van de persoon van de ondernemer meewegen.
Business angels: toezicht op investeringenBusiness angels hebben ook een andere manier om toezicht op hun investeringen te houden. Ze hebben de neiging te investeren in bedrijven op niet meer dan 1 of 2 uur afstand om zo een goed zicht te kunnen houden en gemakkelijker te kunnen ingrijpen als dat nodig is.
Business angels: hoogte van bedragenIn de tweede plaats onderscheiden business angels zich door de hoogte van de bedragen die zij investeren. Die zijn in de regel kleiner dan de investeringen die door institutionele venture capital maatschappijen ter beschikking worden gesteld. Deze investeerders werken altijd met geld van derden, terwijl business angels met eigen geld werken.
Business angels: variatieHet is belangrijk te beseffen dat er veel onderlinge variatie bestaat tussen de business angels. In tegenstelling tot wat de mythe beweert, zijn niet alle business angels ervaren ondernemers. Zo bestaan er:
Type 1. Business angels die geen ervaren ondernemers zijn, maar investeren met familiekapitaal of met geld dat afkomstig is van de verkoop van aandelen op de beurs.
Type 2. Business angels die ervaren ondernemers zijn, maar niet de cruciale start-up fase hebben meegemaakt van het bedrijf dat ze hebben verkocht.
Type 3. Business angels die het bedrijf hebben verkocht dat ze zelf hebben opgestart. Dit laatste type is voor een kapitaalzoekende ondernemer de meest interessante.
Belangrijk is het te beseffen dat aan het werken met deze business angels voor ondernemers voor een kapitaalzoeker dus ook duidelijke risico's zijn verbonden. Het is de taak van de ondernemer deze goed in te schatten en er een oplossing voor te vinden.
Business angels: verschil met venture capitalVaak wordt in literatuur en discussies over investeerders een onderscheid gemaakt tussen business angels en venture capitalists. In de praktijk zijn er geen duidelijke verschillen. Zo wijst de definitie van het Engelse begrip venture al naar ondernemerschap.
Business angels zijn een vorm van venture capital.
Business angels in de Top 100 Investeerders GidsDe Top 100 Investeerders Gids biedt een overzicht van de beste 100 Nederlandse verstrekkers van risicokapitaal, ook wel durfkapitaal genoemd, geselecteerd aan de hand van onze ranking-methodiek. In de gids zijn ook meer dan 10 netwerken van business angels opgenomen.
Door de jaren heen scoren de business angels-netwerken vrij hoog in onze ranking-methodiek, vooral door de toegevoegde waarde in kennis, ervaring en netwerk die zij de ondernemer bieden.
|
|