Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Investeerders Top 100 | Investeerders Top 100 Excel | VC Stappenplan | VC Businessplan | VC Begrippen |
Crowdfunding Gids Excel | Lezing Waagkapitaal | Alle financieringstools | Reageer

Investeringsmaatschappij

Een investeringsmaatschappij is een bedrijf dat investeringen verricht in andere bedrijven. Het investeren houdt vrijwel altijd in het kopen van aandelen in deze bedrijven of in sommige gevallen van certificaten van aandelen. Tegelijk met de aandelen krijgt de investeringsmaatschappij zeggenschap in de onderneming.

Investeringsmaatschappijen: verschillende typen

Er bestaat in Nederland een grote verscheidenheid aan investeringsmaatschappijen. Ook zijn er verschillende onderverdelingen mogelijk.

Investeringsmaatschappijen: seed capital

Een indeling die vaak wordt gebruikt is naar de levensfase van de bedrijven waarin de investeringmaatschappij participeert. Zo zijn er investeringsmaatschappijen die in startende of jonge bedrijven investeren met seed capital om deze van de grond te krijgen of te helpen groeien. De opbrengst bestaat voor dit type investeringsmaatschappijen uit de verkoop van het belang, met andere woorden van de aandelen in de desbetreffende onderneming. De aandelen worden vaak verkocht aan een andere investeringsmaatschappij.

Investeringsmaatschappijen als verstrekker van groeifinanciering


Andere investeringsmaatschappijen zijn vooral geinteresseerd in bedrijven die de startfase achter de rug hebben en nu onderweg zijn naar verdere groei. Vaak bestaat het verdienmodel van deze investeringsmaatschappijen er uit om de aandelen redelijk goedkoop in te kopen en na het versnellen van de groei, tegen een hogere prijs te verkopen. Soms aan een andere investeringsmaatschappij, soms aan het management en soms aan een strategische koper, een bedrijf dat in dezelfde bedrijfstak actief is als de participatie. Het soort kapitaal dat deze investeringsmaatschappijen verstrekken wordt ook wel venture capital, durfkapitaal of waagkapitaal genoemd.

Investeringsmaatschappijen voor turnaround situaties


Een derde type investeringmaatschappij houdt zich bezig met turnaround-situaties. Hierbij gaat het om het gezond maken van langer bestaande bedrijven die in zwaar weer terecht zijn gekomen. De aandelen worden onder de slechte vooruitzichten goedkoop ingekocht en na een geslaagde turnaround weer verkocht. Ook daarbij kan de koper zowel een andere investeringsmaatschapij zijn als een strategische koper.

Investeringsmaatschappijen die investeren in rijpe bedrijven


Daarnaast zijn er investeringsmaatschappijen die in wat rijpere bedrijven investeren. Het gaat dan om bedrijven die al substantiële omzet en winst maken. Dit type investeringsmaatschappij is vooral op zoek naar een rendement dat bestaat uit regelmatige winstuitkeringen. Dit rendement wordt vaak aan de investeringsmaatschappij uitgekeerd via dividenden.

Nederlandse investeringsmaatchappijen in de Venture Capital Gids


De Investeerders Top 100 bevat een overzicht van de beste 100 Nederlandse investeringsmaatschappijen met alle benodigde achtergrondinformatie. Deze investeerders zijn geselecteerd aan de hand van een zorgvuldig ontwikkelde ranking-methode. De investeringsmaatschappijen met de meeste ervaring, de meeste deskundigheid, het hoogste rendement en met de meeste openheid van zaken naar de buitenwereld, hebben de hoogste score. De beste 100 zijn opgenomen in de Investeerders Top 100.