Venture Media.nl - uw toolbox naar financiering -  Winkelmand (0)
Investeerders Top 100 | Investeerders Top 100 Excel | VC Stappenplan | VC Businessplan | VC Begrippen |
Werkpakket | Crowdfunding Gids Excel | Lezing Waagkapitaal | Alle financieringstools | Reageer

Risicokapitaal

Risicokapitaal is een kapitaalvorm waarbij in de simpelste vorm een investeerder aandelen in een bedrijf krijgt in ruil voor geld. Daarmee verschilt risicokapitaal van een lening waarbij een uitlener, zoals een bank, rente en een onderpand krijgt in ruil voor geld. Het woord risicokapitaal is een van de woorden die in Nederland worden gebruikt als vertaling van het Engelse begrip venture capital, hoewel betwijfeld mag worden of de vertaling accuraat is. Andere woorden die als vertaling van venture capital worden gebruikt zijn durfkapitaal en waagkapitaal.

Risicokapitaal: andere zekerheden dan bij lening

Dat deze financieringsvorm wordt aangeduid met risicokapitaal of als risicodragend kapitaal betekent niet dat de verschaffer van het kapitaal graag of gemakkelijk risico loopt. Het is eerder zo dat de risicokapitaal-investeerder niet dezelfde soort zekerheden eist die een bank verlangt, zoals een bestaande inkomstenstroom uit een bedrijf (zakelijk krediet) of een salaris of een woonhuis als onderpand bij een hypotheek. Een ander verschil is dat bij een rentedragende lening de kapitaalverschaffer met de ontvanger altijd een vooraf gepland aflossingstraject afspreekt, waarbij rente op de hoofdsom wordt betaald. Bij een investering met risicokapitaal is er in het algemeen geen sprake van een aflossingstraject met rente.

Risicokapitaal: percentage van bedrijf

Een verstrekker van risicokapitaal of risicodragend kapitaal krijgt in ruil voor zijn financiering een percentage van het bedrijf, uitgedrukt in aandelen. Daarom moet het bedrijf waarin wordt geinvesteerd ook altijd een vennootschap zijn. Het verkrijgen van aandelen betekent vrijwel altijd ook dat de risicokapitaal-investeerder alle rechten krijgt die een aandeelhouder volgens de wet heeft, zoals stemrecht in de aandeelhoudersvergadering en het recht om vergaderingen te beleggen. De precieze rechten die de aandeelhouder in een specifiek bedrijf verkrijgt, zijn per bedrijf vastgelegd in de aandeelhoudersovereenkomst.

Risicokapitaal: meer geduld

De verschaffer van risicokapitaal heeft in het algemeen meer geduld dan een bank bij het incasseren van de eerste opbrengst. Daartegenover staat dat die opbrengst wel aanzienlijk hoger moet zijn dan de opbrengst op een krediet. Vaste rekenformules bestaan daarvoor niet. De afspraken die de verstrekker van risicokapitaal met de ondernemer over de opbrengst van de investering maakt, zijn per financiering anders.

Risicokapitaal: exit-moment

Een ander verschil met een lening is dat bij een lening de overeenkomst eindigt wanneer de lening is terugbetaald. Bij een investering met risicokapitaal is er meestal sprake van een open einde. De risicokapitaal-investeerder bepaalt meestal zelf wanneer hij uit de onderneming stapt waarin hij heeft geinvesteerd. Meestal gebeurt dit door zijn aandeel in het bedrijf te verkopen. Kopers kunnen zijn:

. een ander bedrijf in dezelfde branche (een zogenoemde trade sale

. de overgebleven aandeelhouders.

. de directie via een zogenoemde management buy out.

. een andere verschaffer van risicokapitaal.

Dit is voor de investeerder het zogenoemde exit-moment.

Verschillende soorten risicokapitaal

Er bestaan verschillende vormen van risicokapitaal of risicodragend kapitaal. Een manier waarop onderscheid wordt gemaakt is naar de fase waarin het bedrijf verkeert. Gesproken wordt van: pre-seed capital, seed capital of zero stage capital, early stage financiering, groeikapitaal of expansiefinanciering en daarnaast mezzanine financiering en late stage financiering.

Risicokapitaal aantrekken

Het meer gangbare woord voor risicokapitaal is ook in Nederland venture capital. Voor het aantrekken van risicokapitaal, de beste strategieën en de valkuilen, hebben wij voor u gedegen handleidingen en gidsen ter beschikking. Zo legt het Venture Capital Stappenplan u uit dat het aantrekken van risicokapitaal een proces van 10 stappen is. De ervaring leert dat de meeste kapitaalzoekende ondernemers enkele belangrijke stappen aan het begin van het proces overslaan. Voor het benaderen van de beste 100 Nederlandse risicokapitaal-investeerders, hebben wij voor u de Venture Capital Gids ontwikkeld (nieuwe naam: Top 100 Investeerders Gids), die de beste 100 Nederlandse investeerders bevat. De Gids is samengesteld volgens onze unieke ranking-methode voor investeerders.


Lezing

Waagkapitaal




Term
Sheets
And Valuations




Angel
Investors
Handbook




Venture
Capital
Track Record




Venture
Capital
Werkpakket




The
Millionaire
Fastlane




Investeerders
Top
100




Investeerders
Top
100 ePub




Top 100 Investeerders Gids Excel







Gratis abonneren?
(Adviezen, kortingsacties, nieuws over deals)
   


ALGEMEENONS BEDRIJFCONTACTINFORMATIE
Algemene voorwaardenBestellen en betalenI.T. Media
Privacy policyFAQDuit 8
Over ons2353 SG Leiderdorp
SitemapKvK.nr. 28080068
Tel: 071 589 4000
BTW: NL001976454B41


Copyright (c) 2001 - 2024 I.T. Media. Alle rechten voorbehouden.